Books to read

Wednesday, April 06, 2016

EN: Hello loves! I hope your week is going well, we're half way through (whoop whoop!) and that means you are hearing from me again here on my blog. And if you follow me on my social media (especially instagram), you know there's a major change coming up in my life. Now that I think of it, I actually mentioned it in last week's post as well - so if you're a regular reader, you know there's something happening soon! I will definitely reveal my news in NEXT week's post (and maaaybe there's even going to be an extra post dedicated to it!) BUT you can look forward to little clues along the way on my social media - so hurry hurry and go follow me:
instagram: @kristynafromprague, twitter: @kristynaprague, snapchat: @christinaprague
I cannot wait to share with you what it is and I hope you will get excited with me!
But let's focus on today's post now. I've actually never shared any book recommendations here and I must admit that I'm not really a book freak (meaning: I don't read THAT often) but I did read some good books recently and thought you might like some tips on what to read.
So here we go:

CZ: Ahojte všichni! Doufám, že zatím váš týden běží jak na drátkách - už jsme v půlce (juchů!!) a to znamená, že ode mě tady zase slyšíte! A pokud mě sledujete na sociálních sítích (hlavně na instagramu), už asi víte, že mě čeká velká změna. Teď si vlastně uvědomuji, že jsem se o tom zmínila i v minulém článku - takže pokud jste mí věrní čtenáři, víte, že se něco chystá! Svou novinku vám určitě prozradím v postu PŘÍŠTÍ týden (a možná dokonce bude článek navíc, který jí bude celý věnován!) ALE můžete se do té doby těšit na malé nápovědy na mých sociálních sítích - tak mě honem honem běžte sledovat:
instagram: @kristynafromprague, twitter: @kristynaprague, snapchat: @christinaprague
Už se nemůžu dočkat až se s vámi o svou novinu podělím a doufám, že budete nadšení společně se mnou!
Ale teď už zpět k dnešnímu článku. Uvědomila jsem si, že jsem se s vámi vlastně nikdy nepodělila o doporučení knížek. A i když nejsem žádný knihomol, čtu ráda a napadlo mě, že byste možná rádi nějakou tu inspiraci.
Tak jdeme na to:

Pictures of Lily - Paige Toon

EN: I had this book in my phone's iBooks app for like a year and a half and didn't think it was gonna be worth reading (I got it for free through the app). But I couldn't be more wrong!
The story is about a woman who's asked THE question ("Will you marry me?") and thrown into a pretty sucky situation due to the fact that she doesn't think of a guy, who's asking her to marry her in that moment but actually thinks of a guy she met a decade ago, right when she moved from UK to Australia with her mum. Then we are taken back to her first summer in Australia and get to know her story and this guy a little better.
I'm not gonna spoil the surprise for you (because I HATE when someone does that to me haha) so all I'm gonna say is that I couldn't put this book down, read it till late hours and it lead me to read two other novels by this author.
The only con of the story is that it kind of ended quickly. There wasn't really any MAJOR twist at the end. It was just over. :D But I still recommend reading this! Especially if you're into romantic novels.

CZ: Tuhle knížku jsem měla na své aplikaci iBooks snad rok a půl než jsem si jí konečně přečetla. Myslela jsem, že nebude stát za to, jelikož byla zdarma, nemohla jsem se ale víc mýlit!

Celý příběh začíná tím, jak je hlavní protagonistka Lily jejím přítelem požádána o ruku. Ona si však v tento moment vzpomene na muže, kterého potkala před deseti lety v Austrálii, kam se s maminkou přestěhovala z Velké Británie. Prostě situace, ve které se úplně nechcete ocitnout! Na to se retrospektivně vracíme právě do onoho léta, během kterého se Lily přes půl světa do Austrálie přistěhovala a máme možnost poznat celé její dobrodružství a také toho tajemného muže, kterého ona ne a ne vypustit z hlavy.
Nebudu vám už nic více k ději říkat, protože sama nemám ráda, když mi ho někdo prozrazuje. Vše, co řeknu je to, že jsem tuhle knížku snad přečetla celou v kuse :D, četla jsem jí do pozdních nočních hodin a vedla mě i k tomu, abych si od téhle autorky přečetla dvě další knížky!
Jediné mínus celého příběhu je poněkud náhlý konec. Chybí zvrat a možná pomalu i dobré vyvrcholení příběhu, děj jednoduše skončí a vy si říkáte, že si autorka mohla ještě s postavami trošku pohrát. Nicméně i přesto tuto knížku doporučuji - obzvlášť pokud máte rádi romány!

Jesus > Religion - Jefferson Bethke

EN: I don't even remember when the first time I "found out" about Jeff was, but this guy is simply awesome (I hope one day I will be able to meet him in person)! I enjoy watching his videos, listening to his (and his wife's) podcasts and last but not least reading his books. This one is his first one (I am yet to read his second one: "It's Not What You Think") and it's basically based on his poem that gone viral 4 years ago (you should definitely check it out btw! It's too good!).
I am sure you all know by now that I am Christian but I think this book is pretty much for everybody. If you have questions about what it means to be truly Christian, about Jesus, about fundamental truths we as Christians believe, this a great source for answers you're looking for.
Lot of it for me was kind of a revision of what I already know but I appreciated Jeff's examples and parables he was explaining his claims with. And often I liked how he put things - I had quite a lot of "DUH!" moments (if you know what I mean ;-)).
Great deeper book if you want to think about things.

CZ: Už si ani nepamatuju. kdy jsem na Jeffa narazila, ale tenhle chlapík je jednoduše skvělý (upřímně doufám, že budu mít možnost se s ním jednou setkat)! Moc ráda se dívám na jeho videa, poslouchám jeho (a jeho manželky) podcasty a samozřejmě i ráda čtu jeho knížky. Tahle je jeho první (jeho druhou: "It's Not What You Think" mi ještě přečíst zbývá) a je de facto založena na básni, kterou složil a která se stala "virální" před 4 roky (určitě si jí poslechněte! Stojí za to!).

Jsem si jistá, že už asi všichni víte, že jsem věřící, nicméně jsem názoru, že si tuhle knížku může přečíst každý. Pokud máte otázky ohledně toho, co znamená být křesťanem, ohledně osoby Ježíše a základů naší víry, tohle je úžasný zdroj odpovědí, které hledáte.
Velká část z věcí, které jsem se zde dočetla pro mě byla spíše opakováním, ale i tak se mi líbily Jeffovy příklady a přirovnání, kterými svá tvrzení vysvětloval. Často se mi stalo, že jsem narazila na fakt, který opravdu pěkně vyjádřil - až jsem si sama pro sebe říkala: "JO! Přesně!".
Úžasná hlubší knížka na chvíle, kdy chcete přemýšlet o důležitých věcech.



Let It Snow - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle

EN: Ok, I admit, it's not winter (nor it will be soon :D) but this book is just the sweetest! To some it might be too romantic but I couldn't help but love the 3 little stories this book is about. Each author shares one story. Each of the stories takes place on Christmas Eve and they are all about teenagers falling in love with each other which - I know - must sound really dumb - but trust me (!) - if you want to read something short and want it to make you feel better, this is the right choice!

CZ: Dobře, uznávám, že není zima (a ani jen tak hnedka nebude :D), ale takhle knížka je jednoduše nejroztomilejší! Pro někoho bude možná až moc romantická, mně se ale všechny 3 krátké příběhy, o kterých knížka je, moc líbily! Každý z autorů sdílí jeden příběh, každý z příběhů se odehrává na Štědrý večer a všechny jsou dospívajících, kteří prožívají zamilovanost - což vím, že asi zní pěkně pitomě :D, ale věřte mi (!) - pokud hledáte něco odlehčeného, co vás zahřeje u srdce, tohle je ta správná volba!



The Ice Princess - Camilla Lackberg

EN: Another book that was on my iBooks app for ages that I should've read sooner because it was yet again - absolutely worh it!
The story is about Erica, a writer who comes back to her hometown after her parents' death only to find out her childhood friend Alex had died mysteriously. It's a crime novel and it's super interesting. The further you get into it, the more the story behind the murder gets revealed and you can't help but try to solve the case yourself. And it wouldn't be my favorite kind of book if there wasn't romance haha! It's a perfect combo! Plus the story takes place in Sweden and I just found it very enjoyable to read about cold, wintery, little villages in the North.
Bottom line, gripping detective story with a hint of romance that takes place in a charming Norh.

CZ: Další knížka, kterou jsem měla na iBooks věčnost s jejímž přečtením jsem neměla čekat tak dlouhou dobu, jelikož se opět jednalo o velice zajímavý příběh.
Hlavní postava Erika, spisovatelka, se téměř bezprostředně po svém návratu do rodného města po smrti rodičů dozvídá o záhadné smrti kamarádky Alex. Jedná se tedy o detektivku, která je jak jinak velice napínavá. Nemůžete si pomoct a snažíte se v průběhu vraždu Alex vyřešit a pro ty, kteří mají rádi trochu romantiky (což jsem samozřejmě já :D) budou příjemně překvapeni, protože ji naleznou i v této knížce! Prostě dokonalá kombinace! Jo a taky se děj odehrává ve Švédsku, což ho příjemně oživilo - přeci jen příběh ze zimních vesnic na severu má svůj půvab.
Sečteno podtrženo, poutavá detektivka s kapkou romantiky odehrávající se na kouzelném severu.


Gathering Blue - Lois Lowery

EN: I don't know if you ever heard of "The Giver" (it has its movie adaptation and I recommend this book as well) but Gathering Blue is its companion story.
The plot takes place in an unforable future when people go back to hunting as one of their only options for sustenance and it's about Kira, an orphaned girl who's kept in the community despite her deformed leg (at that time weak individuals are left to die due to their uselessness for society) simply because she has a talent in stitching and dyeing threads. She is assigned to repair a robe that pictures the history of the of man and befriends Thomas, a boy living across from her who is skilled in carving wood.
The story is unusual and filled with secrets. I have a confession to make though - I am still reading this book but because I really like it, I decided to feature it here as well!
If you are looking for something anti-utopian, this is the right choice for you!

CZ: Nevím, jestli jste někdy slyšeli o "Dárci" (má filmovou adaptaci a také ho vřele doporučuji), nicméně je tato knížka jeho volným pokračováním.
Děj, který se odehrává v nepříznivé budoucnosti, ve které se lidstvo vrací do dob lovu, je o Kiře, osiřelé dívce, která je pro svůj talent šití a barvení vláken ponechána v komunitě i navzdory své postižené noze (slabí jedinci jsou totiž ponecháni na smrt, poněvadž jsou pro společnost nežádoucí). Je jí přidělena oprava krásného roucha, které zobrazuje historii lidstva a později se i spřátelí s Thomasem, chlapcem, který žije naproti a je zručný ve vyřezávání dřeva.
Příběh je nevšední a plný tajemství. A já se vám musím přiznat, že tuto knihu ještě stále čtu - ale protože se mi opravdu líbí, rozhodla jsem se jí tady také zmínit!
Pokud hledáte něco anti utopistického, tohle je správná volba.

The Martian - Andy Weir

EN: I am pretty sure all of you have seen the movie that's based on this book (if you haven't, SHAME ON YOU! :D) so I don't think I have to tell you what the story is about - for those of you who don't know: guy gets left behind on Mars and is trying to get back home.
But let me tell you - the book is better, oh so much better! It's actually hysterical! The main character Mark is so hilarious that you simply fall in love with him! I wouldn't expect this to be "an-almost-comedy", it's listed as sci-fi everywhere - and I mean ... I GET THAT, but I just wouldn't expect this book to be this funny! I so recommend this! You won't regret reading it for all the jokes. The only con is a lot of technical terms (and lots of math and science in general) but it just makes the story more believable!

CZ: Určitě jste všichni viděli film, který je založený na téhle knížce (a pokud ne, STYĎTE SE! :D) a proto asi nemusím vysvětlovat o čem děj je. (Přesto pro ty, kteří opravdu nevědí: příběh je o astronautovi, který je ponechán napospas na Marsu a snaží se přežít a dostat domů.)
Tuhle knížku si ale musíte i tak přečíst, protože je o tolik lepší! A je dokonce i úžasně vtipná! Hlavní postava Marka je tak komická, že to snad ani není možný! Nikdy bych nečekala, že se bude jednat o komedii, protože je všude uváděno, že jde o sci-fi (což samozřejmě chápu, ale i proto bych tuhle komediální složku nečekala). Verdikt - jednoznačně doporučuji - nebudete litovat pro všechny ty vtípky. Jediným mínusem je poměrně velké množství odborných pojmů (hodně matematiky a věd obecně), ale i to přispívá k věrohodnosti příběhu!


So those are my books recommendations, What are some books you guys have read recently and enjoyed? I am curious to know! / Tak to jsou má knižní doporučení! Jaké knížky jste četli nedávno vy? Zajímalo by mě to!

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comments!
I appreciate it a LOT! ♥♥♥