Books to read

Wednesday, November 02, 2016

EN: It has been a while since I posted my first batch of books I recommend and so I think it is time to show you some of the titles I have read since then. Don't worry, there won't be any spoilers (since I HATE spoilers) so you can blissfully continue reading. And if you like, comment down below what books you'd recommend for me to read!
CZ: Už je to nějaký ten pátek, co jsem vám naposledy doporučovala knížky a tak jsem si řekla, že bych se dneska mohla zmínit zase o nějakých dalších. Přeci jen je listopad a ten sám o sobě vybízí k tomu sednout si doma ke knížce a čaji! Nebojte se ale, že bych vám prozradila příliš z děje všech příběhů, sama to nemám ráda, takže můžete beze strachu číst dále! A pokud byste chtěli, napište mi dolů do komentářů, jaké knížky jste v poslední době četli vy!

All The Bright Places

EN: I have had this book in my iBook app for so long and finally gave it a try a few days ago! Didn't know at all what to expect but it pleasantly surprised me. The story is about Finch and Violet, two high-school seniors who end up friends after a few ... let's say interesting encounters. What is cool is that each chapter is written from one of their point of views so you get to really know them and their deepest thoughts. And even though this book might look like an easy-high-school-read, trust me when I say it is not. It actually talks about some very rough and hard stuff in live and I think everybody should read this!
Oh and they are making it into a movie!
Bottom line: read this if you are ready for deep and tough life stories.
CZ: Tuhle knížku jsem v aplikaci iBook měla věky, ale nedávno jsem jí konečně dala šanci. Nevěděla jsem, co od ní čekat, ale mile mě překvapila! Příběh je o Finchovi a Violet, dvou středoškolácích, kteří se po sérii řekněme "zajímavých" setkání spřátelí. Co se mi moc líbilo bylo, že je každá kapitola napsána z pohledu jedné z hlavních postav, tím pádem poznáte do hloubky jak Finche, tak Violet. Dejte si ale pozor, i když možná tahle knížka vypadá jako odpočinkové čtení, věřte mi, když vám řeknu, že to tak není. Skrývá se v ní totiž dosti zásadní a těžká životní témata, myslím ale, že by si jí každý měl přečíst!
Jo a navíc se také dočká své filmové adaptace!
Sečteno podtrženo: tohle je správná volba pro ty, kteří se nebojí hlubších a drsných životních dějů.

What Light

EN: To be honest, I actually haven't finished this book yet! I am roughly in the middle but I wanted to include it here as well. The reason I picked it up is because I saw it among other books in one online Christmas books list and the cover looked interesting :D and the fact that the story takes place during Christmas time didn't hurt either. Now I know it is not Christmas YET and I started reading it in October which is pretty soon but it's November now and I am still reading it so it's acceptable right?
Haha anyways - the storyline follows Sierra, high-school girl who's parents own a tree farm in Oregon but always move to California for a month to sell their trees for Christmas. So this year is no different and Sierra leaves for Cali right before Thanksgiving and is reunited with her Californean best friend Heather and even though she is not particualarly looking for any short term romance, she meets Caleb and everything changes.
This book is very easy to read and if you are looking for a cute Christmas story, you found it!
CZ: Musím k vám být upřímná, tuto knížku jsem ještě nedočetla. Jsem zhruba v půlce, ale i přesto jsem jí chtěla zmínit. Důvod proč mě zaujala je, že jsem jí viděla online v seznamu vánočních knížek a vánoční příběhy mám ráda, také se mi docela líbil obal (jo jsem barbar, soudím knížky podle obalů :D). A vím, že Vánoce ještě nejsou a technicky jsem tuhle knížku začala číst už v říjnu, ale dnes už je listopad a já jí dočítám, takže už je to přijatelné, že?
Nicméně - příběh je o Sierře, dívce, která chodí na střední školu a jejíž rodiče v Oregonu vlastní farmu se stromy, celá rodina ale každé Vánoce jezdí na měsíc do Kalifornie, kde stromky prodávají. A letos tomu není jinak, Sierra ještě před Díkuvzdáním odjíždí do Kali, kde se shledává se svou kalifornskou nejlepší kamarádkou Heather. A i když přímo nehledá žádný krátkodobý románek, poznává Caleba a vše se mění.
Tento titul je jednoduchý na čtení a pokud hledáte něco s vánoční tématikou, našli jste!


The Reconciling

EN: This young-adults book is really good not just because it's gripping but also because it's mysterious. When my friend suggested I read it (because she wrote it! Shout out to April!), I had actually no idea what it is about. But it was worth it! The story is about Chrissi, girl who's hiding a deadly curse from the rest of the world (except from her adoptive mom). Then some of her questions that had been following her her whole life get answered on her journey to the ancient King Roi.
As I said before, this book is enjoyable because it is mysterious and there's a lot of room left for your imagination.
You will like this book if you are looking for a gripping mysterious story and if you enjoy young-adult fiction.
CZ: Tuto knížku pro mladé dospělé bych doporučila nejen díky tomu, že je napínavá, ale také proto, že je svým způsobem tajemná. Když mi jí kamarádka (která je mimochodem autorkou - shout out to April!) doporučila, nevěděla jsem vůbec co od ní očekávat. Ale četba se vyplatila! Příběh je o Chrissi, dívce, která před celým světem (krom své adoptivní maminky) skrývá své prokletí. Ale díky cestě za starodávným králem Roiem dostane odpovědi na některé z otázek, které si klade celý svůj život.
Jak jsem již zmínila, knížka je zajímavá díky určité míře záhadnosti a dává příležitost k rozvíjení vaší fantazie.
Tato knížka se vám bude líbit pokud hledáte napínavé a tajemné příběhy a pokud rádi čtete četbu pro mladé dospělé.

Bridge to Haven

EN: Francine Rivers is my favorite author when it comes to Christian romantic novels and this book was no exception to all of her other great books.
It is about Abra, girl who has felt unwanted and invisible her whole life (just after birth she is abandoned and left to die but thankfully saved by a pastor of a small town but only to be adopted by another family a few years later). She decides she is destined for something greater and leaves for Hollywood to become a star.
This story is so painfully raw and real you almost feel like it actually happened. Oh and it is set in the 50's which gives it a hint of history.
If you are looking for stories about real and vulnerable people, this is the book for you.
CZ: Francine Rivers je jedna z mých oblíbených křesťanských autorek v oblasti románů a Bridge to Haven nebyl žádnou výjimkou v její bravurnosti.
Je o Abře, dívce, která se celý svůj život cítila nechtěná a nedůležitá (po narození byla ponechána na smrt, ale naštěstí zachráněna pastorem malého města, poté ale zase adoptována rodinou jinou). Proto se rozhodne, že odjede do Hollywoodu a stane se hvězdou, protože je přeci určena pro něco většího.
Příběh je až bolestně syrový a opravdový, že jsem si skoro říkala, jestli se opravdu nestal. A také je zasazen do 50.let 20. století, takže je v něm cosi trošku historického.
Pokud hledáte příběhy o opravdových a zranitelných lidech, tohle je knížka pro vás!

Shatter me, Unravel Me, Ignite Me

EN: Shatter me trilogy has seriously become one of those books I'm not going to easily forget! This amazing story is so worth the read and if you don't end up reading any of these books I am recommending, at least read these three - you won't regret it!
The plot is about Juliette, girl with lethal touch who gets imprisoned because of one unfortunate moment. Through out the series you not only get to read the awesome plot but also get to see how she evolves as a person. There is a romantic side to it too so it is not all just action and suspense.
Read this if you like Hunger Games and Divergent series!
CZ: Shatter me trilogie je jednoznačně jedna z těch druhů knížek, na které jen tak nezapomenu. Tento úžasný příběh je rozhodně hoden vašeho času a pokud si nepřečtete nic z toho, co tu doporučuji, přečtěte si alespoň tuto trilogii! Nebudete litovat!
Zápletka je o Juliette, dívce jejíž dotyk je smrtící a která je uvězněna kvůli jedné nešťastné chyby, které se dopustila. V průběhu trilogie se vám nejen dostane úžasného děje, ale také budete svědkem vývoje Juliettina charakteru a obecně její osoby. Nechybí ani romantická stránka, takže se nebojte že by byl příběh jen o boji a válce.
Přečtěte si, pokud se vám líbí Hunger Games a Divergence.

The Selection, The Elite, The One

EN: This series was recommended to me by a friend (I found out about The Shatter Me series through a friend too by the way!) and at first, I thought it was going to be super cheesy and just too girly. And yeah, in a way, it was girly but that good kind of girly. There was a portion of mystery to it and the whole story was gripping and really readable.
The storyline is about girl named America who gets to be a part of "The Selection" of a future queen of Illéa, country divided to a caste system. The point is to win prince's heart. The problem is that America doesn't even want to be in the competition because she loves Aspen and has no intentions in falling in love with Prince Maxon.
You won't regret reading this series if you fancy romantic novels that are about gripping fresh stories.
CZ: Na tuhle trilogii jsem dostala tip on kamarádky (série Shatter Me mi mimochodem také byla doporučena kamarádkou!) a nejdřív jsem si myslela, že to bude až moc holčičí a sladký příběh. A ano, svým způsobem je to holčicí příběh, ale takovým dobrý způsobem. Je totiž přítomna určitá tajemnost a napínavost.
Děj vypráví o dívce Americe, která se stane součástí "The Selection" selekce budoucí královny Illéi, země, která je rozdělena do kast. Cílem je získat si srdce prince, jenže problém je, že America vlastně ani v soutěži být nechci, protože je zamilovaná do Aspena a o Prince Maxona rozhodně zájem nemá.
Četby této trilogie litovat nebudete, pokud máte rádi romány, které jsou neotřelé a napínavé.

Arclight, Meridian

EN: Arclight is full of twists and surprises you would never predict! This dystopian novel follows Marina, girl who escaped The Fade but doesn't rememeber why or how, and who now lives in the last bit of land The Fade didn't take, the Arclight.
I pretty much read this in one breath! Its sequel - Meridian - I still yet have to read but I wanted to include it here because I 100% think it is worth your time!
If you are into fantasy slash dystopia romance, I would recommend you to read this!
CZ: Arclight je plný zvratů a překvapení, která rozhodně nečekáte! Tato dystopická fikce vypráví o Marině, dívce, která unikla "The Fade", ale nepamatuje si proč a ani jak, a která nyní žije na posledním kousku země, který není okupovaný bytostmi z "The Fade", místě, které se nazývá Arclight.
Vlastně jsem tuhle knížku přečetla jedním dechem! A ještě mi zbývá přečíst její pokračování - Meridian. A i přesto, že jsem ho ještě nečetla jsem vám ho sem chtěla dát, protože jsi myslím, že bude rozhodně stát za to!
Pokud se vám líbí fantasy romány s nádechem dystopie, rozhodně doporučuji tento příběh!

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comments!
I appreciate it a LOT! ♥♥♥